Ziektekostenverzekering

Je bent in Nederland aangekomen en hebt een geschikte ziektekostenverzekering, waar let je op?

Net aangekomen in Nederland? Dan is het erg belangrijk om een ziektekostenverzekering afsluiten goed te regelen. U dient zich dan in te schrijven bij een handige huisartsenpraktijk in de buurt van uw huis of werkplek. De meeste Nederlandse artsen spreken redelijk goed Engels. Het maken van een afspraak met een arts is relatief eenvoudig en veel praktijken hebben een telefonisch spreekuur voor vragen van patiënten. Als u een specialist nodig heeft, heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Houd er rekening mee dat Nederlandse artsen over het algemeen geen antibiotica voorschrijven voor verkoudheidsverschijnselen.

Waar moet je nog meer op letten als je een zorgverzekering in Nederland afsluit?

U moet ook een geschikte apotheek bij u in de buurt vinden – hoewel sommige grotere huisartsenpraktijken dit misschien wel in huis hebben.

  • Voor buiten de uren (niet-spoedeisende) zorg moet u waarschijnlijk een speciaal telefoonnummer van uw huisartsenpraktijk bellen. In geval van nood kunt u naar een ziekenhuis gaan (EHBO – Eerste Hulp bij Ongelukken). U kunt contact opnemen met de hulpdiensten door 112 te bellen.
  • Bij routinematige bezoeken aan een ziekenhuis moeten patiënten hun gegevens registreren voordat ze zich laten behandelen of een specialist bezoeken. U krijgt van het ziekenhuis een patiëntenkaart, die u bij een volgend bezoek moet meenemen.
  • Als u een vaste bewoner bent, dan kunt u zich eventueel laten registreren bij een tandarts. De meeste Nederlandse tandartsenpraktijken hebben elke 6 maanden een controle nodig waarbij de tandarts of mondhygiënist uw gebit schoonmaakt. Complexe werkzaamheden zoals tandheelkundige implantaten kunnen worden doorverwezen naar een specialist.

Alternatieve gezondheidszorg met een zorgverzekering

Alternatieve en complementaire zorgprocedures (zoals acupunctuur, ayurveda, chiropractie, homeopathie, osteopathie etc.) zijn in Nederland goed ingeburgerd. Als u geïnteresseerd bent in dergelijke therapieën dan moet u een extra dekkingsmodule aanschaffen naast uw basiszorgverzekering.

Over het algemeen moet u uw eigen alternatieve therapeut vinden – de meeste zullen worden geregistreerd bij de officiële landelijke organisatie van die specifieke therapie. Een standaard alternatief therapie consult kost €65 tot €85; het eerste consult kost meestal iets meer. Meestal betaalt u de factuur vooraf en vraagt u vervolgens een vergoeding aan bij uw verzekeringsmaatschappij. De meeste alternatieve zorgverzekeringen hebben een maximumbedrag per dag en per jaar, bijvoorbeeld € 25 per dag en in totaal € 250 per jaar.